Etapa primerenca

Des de la filosofia de la Coordinadora Down Catalunya, s’entén l’atenció primerenca com l’atenció global que s’ofereix tant, als infants amb síndrome de Down com a la seva família durant els primers anys de vida.

Les diferents entitats que formen part de la Coordinadora Down Catalunya desenvolupen programes educatius que inclouen també intervencions de caire social i sanitàri. L’objectiu és enriquir el medi on es desenvolupa el nen i la nena, fomentant les interaccions amb les persones que els envolten i ajudar les seves families oferint el recolzament necessari en aquests primers moments.

A través del treball amb les famílies, se les informa i assessora en tots aquells aspectes que sigui possible, d’acord amb el principi de normalització de les persones amb síndrome de Down.

Les famílies requereixen per a això suport i assistència en els moments clau del seu cicle vital. És important que les famílies i els equips professionals actuïn de forma coordinada, perquè les accions que es realitzin en ambdós àmbits estiguin consensuades i es reforcin mútuament.

En aquest sentit, la Coordinadora Down Catalunya s’encarrega de:

  1. Afavorir l’efectiu compliment del  Decret d’Escola Inclusiva aprovat per la Generalitat de Catalunya el 17 d’octubre de 2017.
  2. Donar suport i informació a noves famílies, tant a través del telèfon com d’Internet.
  3. Crear xarxes i estructures de suport entre entitats, hospitals i CDIAPS oferint material per millorar la formació i informació dels professionals que intervenen en la comunicació del diagnòstic.
  4. L’establiment d’un protocol per a recollir les incidències i la retallada de recursos a qualsevol alumne/a amb discapacitat.

Educació

Des de la Coordinadora Down Catalunya considerem l’Educació com un dels factors integradors més importants de les persones amb síndrome de Down o altra discapacitat intel·lectual. Un dels objectius prioritaris serà garantir una educació de qualitat en un marc integrador durant les diferents etapes educatives (educació infantil, primària, secundària i educació secundària post-obligatòria).

Línies d’actuació

  • Establir col·laboracions de caràcter autonòmic amb el Departament d’Educació que permetin la col·laboració de les nostres entitats amb els serveis educatius integrats i els centres educatius ordinaris on estan escolaritzats els nens i nenes amb discapacitat intel·lectual. La finalitat ha de ser afavorir una coordinació continuada entre els suports que es donen des de les entitats de la Coordinadora, els centres escolars i els professionals dels serveis educatius corresponents.
  • Facilitació de l’accés del jovent amb la síndrome de Down a estudis d’educació secundària post-obligatòria (cicles formatius) oferint el recolzament i les adaptacions curriculars necessàries per tal de garantir un resultat òptim. L’objecte d’aquest punt és tenir joves preparats per tal d’accedir al mercat laboral ordinari.
  • Generalització del servei de logopèdia o desenvolupament del llenguatge als centres educatius, amb el propòsit d’afiançar una de les eines més importants per tal d’assolir aprenentatges posteriors: el llenguatge.
  • Oferir la Webteca inclusiva com a banc de recursos educatius per a donar suport a l’escolarització dels alumnes en centres ordinaris.
  • Formació d’adults.

Inserció laboral

Des de les entitats que formen part de la Coordinadora Down Catalunya, es concep el treball com un dels elements de maduració personal més importants de tota persona adulta. Segons aquest model, el nostre objectiu serà treballar per generar un ventall de possibilitats formatives i d’inserció laboral, per a que, cada persona amb síndrome de Down i/o discapacitat intel·lectual pugui desenvolupar el seu propi itinerari professional.

El pilar primordial des del qual treballarem, serà la incorporació a l’empresa ordinària de les persones amb trisonomia 21, a través de la metodología de Treball amb Suport (consisteix en accions d’acompanyament i adaptacions necessàries en funció de la persona i el lloc de treball).

Des de l’any 2010 Down Catalunya col·labora en la iniciativa de la Fundación Mapfre “Junts ho podem fer”, un programa d’integració de persones amb discapacitat intel·lectual al mercat laboral català.

Salut

A través del programa de salut es pretén oferir als i les professionals de la salut, informació actualitzada sobre les necessitats mèdiques i els seguiments preventius necessaris a cada etapa vital de les persones amb la síndrome de Down.

El 2012, es va presentar el Programa de Salut per a Persones amb síndrome de Down (reconegut a nivell mundial), per tal de facilitar el seu seguiment mèdic-sanitari, i el díptic Acompaña en la primera noticia per a professionals (elaborat des de Down España).

Lleure i cultura

En aquest apartat, Down Catalunya aplega els seus programes culturals, amb els quals vol donar resposta a les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual, a l’hora que permet fer difusió i sensibilització sobre la realitat de les persones amb síndrome de Down.

Autogestors

Down Catalunya organitza una trobada anual dels diferents grups d’autogestors de les nostres entitats. Durant tot un cap de setmana entre 50 i 60 persones amb síndrome de Down de diferents punts del país es troben i participen en xerrades, tallers formatius i sortides culturals.

Futbol Sala

Des de l’any 2012 i en col·laboració amb el club Masnou Interdinàmic cada mes de juliol Down Catalunya organitza un torneig de futbol sala a El Masnou on diversos equips formats per joves amb i sense discapacitat. Competeixen en partits simultanis al llarg de tot el matí. Al final guanya sempre l’amistat i la inclusió.

Trobada de famílies

La jornada lúdica i solidària anual que fem a Port Aventura és també el moment de la trobada de famílies de Down Catalunya. Centenars de famílies amb fills/es o germans/es amb síndrome de Down es retroben en l’acte de benvinguda que es fa al Gran Teatre Imperial de la Xina i al llarg del dia a les instal·lacions del parc.

Rugbi inclusiu

Down Catalunya ha col·laborat en la posada en marxa i consolidació de la secció de rugbi inclusiu del Barcelona Universitari Club (BUC), del que formen part diversos joves amb síndrome de Down. Els anys 2015, 2016 i 2017 s’han organitzat tres jornades de rugbi inclusiu a fi de donar a conèixer aquesta modalitat esportiva.

Curs de periodisme

Organitzem un curs de periodisme a fi de dotar d’eines d’anàlisi de l’actualitat als nostres alumnes, els quals fan entrevistes que, amb el suport de voluntaris, s’enregistren i pengen al nostre canal de Youtube. Entre altres, hem entrevistat Luis Enrique Martínez, Ona Carbonell, Ada Colau, el cardenal Martínez Sistach o Màrius Serra.

Activitats puntuals

També hem participat en múltiples activitats puntuals que han tingut com a finalitat la inclusió i visibilització de les persones amb síndrome de Down. Per citar-ne només algunes, hem fet cursos de parapent (amb el club Organyà Xperience), de navegació, de cinema (amb l’SGAE), un taller sobre arqueologia (amb el CSIC), etc

Participació social i voluntariat

La Coordinadora té un programa de Voluntariat que es divideix en tres grups segons el tipus de tasca a desenvolupar.

Les persones voluntàries a Down Catalunya han d’estar interessades en el mon de la discapacitat intel·lectual i voler tenir un paper actiu en les seves actuacions amb nosaltres, cercant establir noves relacions d’amistat amb persones amb discapacitat en igualtat de condicions.

Voluntariat per a la comunitat

Down Catalunya, com a entitat col·laboradora del Servei de Mesures Penals Alternatives del Departament de Justícia, ofereix un programa de voluntariat per a aquelles persones que han de realitzar activitats per al benefici de la comunitat.

Voluntariat
corporatiu

La Coordinadora Down Catalunya rep el suport de voluntariat corporatiu de diferents empreses i/o entitats; entre d’altres, la Federació d’Associacions de Voluntaris de la Caixa, l’AEFS Masnou Interdinàmic i el club de rugbi BUC.

Voluntariat de Down Catalunya

Des de l’any 2012, més d’un centenar de voluntaris i voluntàries han donat suport tant a les activitats puntuals com a les activitats de dedicació anual. Si vols unir-te a la borsa de voluntariat de Down Catalunya, escriu-nos!

Objectius de Desenvolupament Sostenible

Down Catalunya s’ha compromès a contribuir de forma activa a l’assoliment de l’Agenda 2030 i dels següents objectius de desenvolupament sostenible (ODS)

Durant el 2022 hem anat penjant en xarxes socials aquests posts referits als ODS: