Investiguen els trets facials de les persones amb SD

Un equip del CRG ha iniciat una investigació per analitzar els efectes de l’epigalocatequina gal.lat (la substància del te verd) sobre els trets facials i els ossos de les persones amb síndrome de Down. Es proposen fotografiar i analitzar els rostres de 300 infants d'entre 0 i 18 anys.

20170327_193002_resized

Un equip del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona ha iniciat una investigació per analitzar els efectes de l’epigalocatequina gal.lat (EGCG) sobre els trets facials i els ossos de les persones amb síndrome de Down. L’EGCG és la substància del te verd que s’ha demostrat que té un efecte positiu en el rendiment cognitiu de les persones amb trisomia 21, ja que corregeix l’excés de producció de la proteïna generada pel gen DYRK1A (degut a que es troba triplicat al cromosoma 21) i això redunda en una millora de la connectivitat neuronal. Altres estudis demostren que el gen DYRK1A també té un paper important en el desenvolupament dels ossos.

L’estudi, que lidera la biòloga Neus Martínez-Abadías i compta amb el finançament de la Fundació BBVA, d’entrada vol quantificar els trets facials associats a la síndrome de Down, mitjançant la realització de fotografies en tres dimensions a una àmplia mostra de població. Aquestes fotos en 3D es fan mitjançant un sol clic de múltiples càmeres d’alta resolució que apunten a la cara des de diferents angles.

L’objectiu és fotografiar 300 infants, i per tant analitzar els seus rostres; han de ser joves entre 0 i 18 anys, amb i sense síndrome de Down. Els investigadors també inclouran en aquesta mostra persones que pateixen una malaltia rara anomenada deleció del DYRK1A, i que en comptes d’un excés el que tenen és un dèficit d’aquesta proteïna.

_MG_3396

En el futur, una vegada estiguin analitzats i definits els trets facials de les persones amb síndrome de Down i s’hagi realitzat des de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) l’estudi de seguretat del te verd en població pediàtrica, es podria comprovar si efectivament, a banda de millorar algunes capacitats cognitives, l’EGCG també té un efecte sobre la morfologia de cara i ossos.

Down Catalunya col·labora amb aquest estudi buscant dins i fora de les seves entitats famílies amb fills amb SD que vulguin ajudar a dur a terme aquesta investigació, ja que s’emmarca en una línia de treball científic que té per objectiu la millora de la qualitat de vida de les persones amb síndrome de Down. La participació implica únicament una breu sessió fotogràfica i tots els voluntaris rebran l’arxiu de la seva fotografia en 3D. No es subministra cap tractament. Aquelles persones de l’àrea de Barcelona que vulguin participar poden adreçar-se directament a la doctora Martínez-Abadías (neus.martinez@crg.eu). A banda, els investigadors es desplaçaran fora de Barcelona a petició d’entitats disposades a organitzar sessions fotogràfiques amb els seus usuaris.

COMPARTEIX

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies per al seu correcte funcionament.   
Privacidad