rugbi-dins

El rugby s’està consolidant com un dels esports més inclusius que hi ha, i a Down Catalunya fa anys que ho estem constatant. L’any 2015 vam organitzar, juntament amb el BUC (Barcelona Universitari Club), la primera trobada de rugby inclusiu de Catalunya, de la que s’han fet edicions també el 2016 i 2017, i a partir d’aquella primera trobada el BUC va crear una secció de rugby inclusiu, de la que formen part diversos joves amb síndrome de Down, a més d’altres discapacitats intel·lectuals.

La secció de rugby inclusiu del BUC (de fet, el nom oficial és equip d’habilitats mixtes) té sempre la matrícula oberta, explica el seu impulsor i coordinador, Diego Dunjó. “Animem qualsevol persona que vingui i provi, aquest és un esport on tothom té cabuda”, afegeix. En aquests moments es fan entrenaments cada dilluns de 18.30 a 20.00 hores, al camp de La Foixarda, a Montjuïc. S’està valorant si, com la temporada passada, es fa un altre entrenament també els divendres a la mateixa hora.

El BUC està completament compromès amb la inclusió social a travès del rugby i dels seus valors, el més important dels quals és el respecte pel rival. Per aconseguir-ho, tots els entrenaments comencen amb una estona de dinamització, on tothom participa activament, i després es fa un partit amb equips equitatius.

En una entrevista amb el Diari de l’Educació, Dunjó explicava fa uns mesos la regla d’or del rugby inclusiu: “Si com a facilitador intento vulnerar la defensa pel lloc on hi ha una persona amb discapacitat que està diferenciada, físicament o cognitivament, l’àrbitre no m’ho permet. Estic obligat a passar-li a una persona que sigui mínimament de la meva condició. Això obliga que, durant els entrenaments, els facilitadors hàgim de participar amb ells”.

 

A banda, alguns dels jugadors de l’inclusiu participen també a diverses categories de l’escola del BUC. El Bernat, l’Oriol i el Sergi són tres nois amb síndrome de Down que pertanyen a l’equip Sub14 i participen a la competició ordinària. Entrenen els dilluns i els dimecres, aproximadament a la mateixa hora, i competeixen el cap de setmana quan hi ha lliga, o si no en amistosos. A l’equip sub12 hi ha també un noi amb síndrome de Down, l’Àlex. La Laura i el Martí ara només fan inclusiu, si bé en anteriors temporades també havien estat al sub12.

L’equip inclusiu del BUC va participar l’any passat a una trobada de rugby inclusiu que es va fer a Cullera (València), mentre els nois dels equips ordinaris han participat també a trobades internacionals com la que es fa cada any a Elna (França).