Un grup de ‘seniors’ d’Aura Fundació s’implica en el projecte de construcció d’un centre per a persones amb discapacitat a Togo


En els països on la pobresa és extrema, la situació de les persones amb discapacitat és de total abandó i desemparament. Són els oblidats dels oblidats, en paraules de Roger Mercadé, psiquiatra i fundador de l’ONG Jatakendeya, que du a terme diversos projectes de cooperació a països de l’Àfrica de l’oest.

Un d’aquests projectes té a veure amb la discapacitat. Jatakendeya col·labora amb l’ONG togolesa Misericordie Sans Frontière en la creació d’un centre per a persones amb discapacitat i malalts mentals a Togo, on no existeix res semblant. La impulsora d’aquesta ONG és sor Odile, una monja catòlica a qui Mercadé va conèixer el 2012 quan treballava en un centre similar a la veïna Ghana.

tres2Poc a poc el projecte es va fent realitat. El centre està situat a Yoto Konta, un poblat a uns 100 km de Lomé, la capital de Togo. Acull a una vintena de persones però s’està ampliant per poder arribar a tenir 35 persones en règim de residència i a operar com a centre de dia per uns 35 usuaris més. S’han fet part dels dormitoris, la infermeria i s’ha obert un pou d’aigua al costat, i s’estan posant les bases perquè sigui autosuficient, gràcies als ingressos que ha de proporcionar la posada en marxa d’un forn de pà i d’una premsa per fer oli de palma.

Fa un parell d’anys un grup d’amics amb síndrome de Down vinculats a Aura Fundació van tenir notícia d’aquest projecte. Van saber que el centre de Yoto Konta acollia també joves amb síndrome de Down togolesos i s’hi van interessar. Des d’aleshores es reuneixen periòdicament per debatre sobre com poden ajudar,  tenir notícies sobre l’evolució del projecte de la mà del mateix Mercadé, i per comunicar-se amb sor Odile. Es fan dir “Roger’s team”, i el formen Mònica Montes, Laia Corominas, Rosa Martín, Oriol Prats i Carlos de Pablo.

En aquest temps, els membres dels “Roger’s team” han col·laborat amb Jatakendeya fent algunes petites campanyes de captació de diners i venent entrades pels concerts solidaris que ha organitzat Jatakendeya. Fa uns dies la Mònica Montes i la Laia Corominas van conèixer en persona sor Odile, ja que va venir a Barcelona, convidada per la Fundación Elser, per exposar el seu projecte davant d’un grup de possibles donants.

Les dues representants del “Roger’s team” van entregar a sor Odile un joc de Memory que han fabricat ells mateixos després d’investigar l’entorn que envolta les persones a qui va destinat. Calia assegurar-se de posar figures que els resultessin familiars. Sor Odile les va convidar a visitar el seu país i a mostrar així a la societat togolesa tot allò que són capaces de fer les dites persones amb discapacitat. I no es pot descartar que algun dia ho facin.