DOWN CATALUNYA rebutja la decisió de la Junta Electoral Central que permet a les meses electorals “jutjar” si el vot que emeten les persones amb discapacitat, és “lliure”

El passat mes d’octubre, la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats va aprovar amb majoria absoluta,  la reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (Loreg). Amb aquesta modificació legal, les prop de 100.000 persones amb discapacitat que hi ha al nostre país, podien accedir lliurement a exercir el dret de vot.

Just a poques setmanes de les primeres eleccions, la Junta Electoral Central ha decidit autoritzar als apoderats i interventor de les meses, a decidir si les persones amb discapacitat que vagin a votar, ho fan “lliures, conscients i amb voluntat pròpia”. Es a dir, que faculta a aquestes persones a decidir, avaluar, extreure conclusions i a anotar el seu nom i DNI a l’acta de la sessió, tot i que no podrà impedir que el seu vot sigui introduït a l’urna.

Down Catalunya, considera que aquesta decisió, vulnera greument els drets que atorga la Llei Orgànica a les persones amb discapacitat, i dona unes competències de diagnosi a persones sense cap mena de formació social ni psicopedagògica. Considerem també que és una decisió arbitrària que vulnera la Convenció de Drets de les persones amb Discapacitat de Nacions Unides, permetent “sospitar” sobre la voluntat de les persones amb discapacitat, però no de la resta de votants.