Ruth Arroyo va ser una de les primeres persones amb síndrome de Down a Espanya a ser contractada per una empresa ordinària, el 1990. El seu home, Jaume Domingo, ho va ser tres anys més tard. Un quart de segle després continuen amb ganes de treballar molts més anys


 

L’estiu passat Aura Fundació va atorgar un diploma en reconeixement als seus sis treballadors en actiu més antics, integrants de la primera fornada del que aleshores es coneixia com a Projecte Aura i que va accedir al mercat laboral ordinari els anys 1990 i 1991, mitjançant la metodologia del treball amb suport. En aquells moments allò va ser una gran fita, ja que van ser les primeres persones amb síndrome de Down contractades per treballar a una empresa convencional a tota Espanya. Per saber com els ha anat i com se senten, hem volgut entrevistar una d’aquestes joves, la Ruth Arroyo, i el seu home, el Jaume Domingo, que està a punt de fer també els 25 anys de treball ja que va començar a treballar el 1993.

La Ruth i el Jaume tenen tots dos 43 anys i treballen com a auxiliars administratius de 9 a 14 hores. Ella ho fa a Assistència Sanitària Col·legial, si bé el primer contracte el va tenir amb la Clínica Dexeus, on va estar tres anys, i després va estar vuit més al Pans&Company, abans d’accedir al seu actual lloc de treball. En el cas del Jaume, sempre ha treballat a la Fundació la Caixa i l’únic canvi en aquest temps ha estat d’ubicació, ja que al començament treballava a la seu que la fundació tenia al Passeig de Gràcia i des de fa ja molts anys ho fa al Caixaforum.

En aquesta entrevista que hem penjat al nostre canal de YouTube la Ruth i el Jaume manifesten la seva satisfacció per la feina que fan així com la seva voluntat de seguir molts anys més al peu del canó. Creuen que la societat ha canviat i que ja no veu com una raresa que hi hagi empleats amb síndrome de Down a qualsevol tipus d’empreses i animen els joves amb síndrome de Down que aviat buscaran la seva primera feina a preparar-se bé i ser responsables.